Rehin senedi ve Borç senedi kavramlarının paylaştığı senet kelimesi bir borcun gelecek tarihte ödeneceğine dair imzalanan belge anlamına gelir. Yani bir senet düzenleyen kişi karşıdaki kişiye olan borcunu senette belirtilen ileri bir tarihte öder. Borç senedi tam olarak bu anlama gelmektedir. Yani eğer bir borç senedi doldurduysanız borcunuzu belirlenen tarihte ödemeyi, ödemezseniz de doğabilecek sonuçları kabul etmiş olursunuz.
Rehin senedi borç senedinden farklı olarak borç ile ilgili değil ödeme alma hakkıyla ilgili olan iktisadi bir terimdir. Rehin senedi bir tür taşınabilir değer olarak nitelendirilebilir. Rehin senedi kıymetli evrak olarak gruplandırıldığından oldukça önemlidir. Genellikle ticaret erbapları tarafından kullanılır. Mesela bir markete mal sağlayan firmanın bu mallar için rehin senedi alması normaldir, böylece bu mallar üzerinde rehin hakkı olur.
Borç senedi kapsamlı ve dikkat edilmezse tehlikeli bir konudur. Borç senedi imzalamadan önce nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle eskiden borç senetlerine çift imza atılırdı fakat bu uygulama günümüzde geçerli değil. Yani sizden çift imza atmanız istenirse şüphelenmelisiniz. Borcunuzun miktarını yazarken mutlaka hangi para birimiyle ödeme yapacağınızı da belirtin, böylece kur farkı sebebiyle dolandırılmak gibi bir mağduriyet yaşamamış olursunuz. Eğer taksitli ödeme yapacaksanız her taksit için ayrı bir borç senedi oluşturmanızda fayda var. Çünkü tek borç senedi düzenlerseniz taksit meselesini resmiyete dökmemiş olursunuz, bu da mağduriyet doğurabilir. Borç senedi üzerine yazılan borç miktarının başını ve sonunu # ile kapatın, örneğin #1.000TL# gibi, böylece borç miktarınız üzerinde oynama yapılması gibi bir durum yaşamazsınız. Ve son olarak, borç senedi ödeme yaptıktan sonra alacaklıdan talep edilebilir, hatta edilmelidir. Yani borcunuzu öderken borç senedinizi de geri alıp bu borç meselesinden güvenli bir şekilde kurtulabilirsiniz.