Nasıl Noter Olunur?

Noter olmak herkesin doğrudan talep ederek ya da herhangi bir bölümden mezun olanların sahip olabileceği bir meslek türü değildir. Her meslekte olduğu gibi, noter olmak isteyenlerin de tamamlaması gereken bazı prosedürler vardır. Gelin, öncelikle bu mesleği icra etmek için hangi bölümü okumak gerekir ve mezun olduktan sonra nasıl bir yol izlenmelidir bunlara bakalım.

Noter Olmak İçin Eğitim

Öncelikle dört yıllık bir hukuk fakültesinden mezun olmak gerekir. Ardından, kişinin önce bir yıl gibi bir sürede tamamlanan avukatlık stajını yapması ve avukatlık ruhsatını alması gerekir. Bunlar tamamlandıktan sonra, Adalet Bakanlığı’na, noterlik için başvuruda gerekmektedir ancak sadece başvuranlar arasından uygun görülen kişiler seçilmektedir. Noterler ihtiyaç sırasına göre alındıkları için, ihtiyaç halinde noterlerin alınmasının yanı sıra, belirtilen şartları sağlamış olmak da zorunludur. Bu şartları sırasıyla şöyle tanımlayabiliriz. İlk olarak, önceden belirtildiği gibi hukuk fakültesi mezunu olmak ve resmi olarak avukatlık ruhsatı almak ön koşuldur. Unutmamak gerekir ki, avukatlık ruhsatı almadan noterlik için başvurulamaz. Bunlar noter olma yolunda ilk adımlardır ancak sadece bu kadarla sınırlı değildir.

Bunlara ek olarak, noter olmak isteyen kişinin, Adalet Bakanlığı tarafından ilan edilen Münhal Bulunan Noterliklerin ‘İlanı’ şeklinde yayınladığı haberleri takip etmesi gerekir. Başka bir noterin mesleğini birtakım sebeplerle icra etmemesi ya da edememesi suretiyle başka bir noter atanabilir. Dolayısıyla, noterlik çok çalışmanın yanı sıra, biraz sabır da gerektiren bir meslek olarak adlandırılabilir.

Noter olmak isteyen birey, kanunların istediği şartları yerine getirip, bekleme sebatını gösterdikten sonra ancak göreve başlayabilir. Noter olarak çalışmak için genel olarak bu hususlar dikkate alınmalıdır. Noterlerin ne kadar kazandıkları hakkındaki yazımızı Noter Ne Kadar Kazanır bağlantısından okuyabilirsiniz.