Muvafakatname Ücretleri

Muvafakatname, izin verildiğine ilişkin yazı bulunduran belge anlamına gelir. Bir muvafakatname düzenlerseniz belli bir konuda yeterince bilgiye sahip olduğunuzu ve buna yönelik belli bir işe izin verdiğinizi resmileştirmiş olursunuz. Muvafakatnamenin temel amacı hem izin veren hem de izni alan tarafın haklarını korumak ve muhtemel karışıklıkları önlemektir. Okul gezilerinde, araba satışında, gayrimenkul satışlarında, reşit olmayan sporculara lisans verilirken, hatta kredi işlemlerinde bile zaman zaman muvafakatname istenecek durumlar yaşanabilir. Muvafakatname hazırlanırken muvafakatnameyi yazan ve adına muvafakatname yazılan tarafların kimlik bilgileri, eğer belge bir öğrenciyi ilgilendiriyorsa da sözü geçen öğrencinin öğrenci belgesi gibi resmî belgeler gerekir.

Noterden Alım

Muvafakatname almak için herhangi bir noterlik dairesine veya emniyet müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Bu iki kurumdan da muvafakatname temin edebilmenize karşın noterde gerçekleştireceğiniz işlem ücrete tabii olup emniyet müdürlüğünden alınan muvafakatname için ücret talep edilmez. Eğer muvafakatname almak için noterlik dairelerinden birine başvurursanız Türkiye Noterler Birliği ve Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ücret tarifesine göre işleminize 50 TL’den yüksek bir ödeme yapmanız gerekir. Muvafakatnameyi noter yerine emniyet müdürlüğünden almayı tercih ederseniz herhangi bir ücret ödemezsiniz. Ek olarak noter onaylı yeminli tercüme ihtiyaçlarınız için Çevirimvar.com ile çalışabilirsiniz.

Çoğu kişi emniyet müdürlüğünde sıra beklemek gerektiğini sebep göstererek muvafakatnameyi noterlik dairelerinden temin etmeyi tercih edebiliyor. Eğer muvafakatnamenizi noterden alacaksanız belgenizin uzunluğu veya kapsamına göre farklı muvafakatname ücretleri talep edilebilir. Bu fiyatlar Türkiye Noterler Birliği ve Adalet bakanlığının ortak çalışmasıyla her yıl güncellenir ve denetlenir.

Diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayınız: